Voeding

 

ORTHOMOLECULAIR VOEDINGSADVIES Ofwel: “het creëren van een optimaal biochemisch milieu waarbij cellulaire (herstel)processen alle kansen krijgen. Dit door middel van optimale, gevarieerde en natuurlijke voeding, zo nodig aangevuld met supplementen. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met het individu.

Voedingsadviezen

Ik wil je graag helpen met alle vragen over de voeding voor je hond. Er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel visies dat de gemiddelde eigenaar geen idee meer heeft wat nu het beste is voor de hond. Hoe moet je de samenstelling op de verpakking van het voer lezen? Welke vitamines en mineralen heeft jouw hond nodig? Wat is het verschil tussen brok, blik, kvv of zelf vers samengesteld voer? Is de kwaliteit en samenstelling wel op orde?

 

Weet jij dat als er op de verpakking “compleet” staat, de voeding helemaal niet compleet hoeft te zijn? Of als er een ingrediënt als zalm op de verpakking staat er vaak geen of een heel klein percentage zalm in de voeding zit? En dat er misschien toch ook andere diersoorten in de voeding zitten?  Weet je waar je op moeten letten bij het lezen van de verpakking? Het is echt lastig om de ingrediëntenlijst goed te lezen en vertalen.

Weet jij dat suikerziekte, een te dikke hond, gewrichtsproblemen, een lusteloze hond, een doffe vacht, allergieachtige klachten en zelfs mentale klachten met de voeding te maken kunnen hebben? Weet jij dat medicatie voor allergie, huid of darmproblematiek het probleem niet altijd oplost maar met name werkt op symptoombestrijding en de gezondheid ook kan schaden? Lees je de bijwerkingen?

 

Als voedingsdeskundige werk ik onafhankelijk van merk, product en leveranciers. Ik verkoop zelf geen voeding en supplementen. Mijn bedoeling is om jou zo goed mogelijk te helpen om een compleet samengesteld menu voor je hond te adviseren op basis van jouw wensen en op basis van de eigenschappen en de gezondheid van je hond. Door mijn kennis als gedragsdeskundige, kynologisch instructeur, trimster en voedingsdeskundige kan ik makkelijk verbanden leggen en zo naar het hele individu kijken.

 

Een goed uitgebalanceerde voeding kan ziekten, allergieën, maag-darmproblemen en zelfs gedragsproblemen voorkomen of verhelpen, eventueel ondersteunend met whole foods en/of supplementen.

 

Een voedingsadvies is maatwerk omdat jouw hond uniek is. Elk individu heeft zijn eigen erfelijke basis, energiebehoefte en voedingsbehoefte. Bovendien heb jij als eigenaar ook voorkeuren of wensen.

Het advies  kan elke type voeding zijn: brok, KVV, BARF, gestoomd, blik of zelf samenstellen (afhankelijk van de hond, de klachten en de voorkeur van jou als eigenaar).

 

Ik kan je helpen met:

Een Preventief Voedingsconsult

Je hebt een pup, jonge hond of volwassen hond zonder klachten en je hebt hulp nodig bij het samenstellen van de juiste voeding of je wil weten of de voeding die je geeft compleet is en goed is voor jouw hond. Als eigenaar kan je aangeven wat je wensen zijn qua type voeding. Deze check zorgt ervoor dat je in ieder geval weet of de voeding compleet is, natuurlijk zal ik adviezen geven om de voeding compleet te maken.

 

Een Voedingsadvies (met eventueel milde klachten)

Je hond heeft geen ernstige of langlopende klachten maar je wil graag een goed samengestelde voeding voor je hond, je wil graag weten wat je je hond voert of je wil klachten voorkomen. Je kan aangeven of je een voorkeur hebt voor een bepaald type voeding. Ik geef aan welke voedingsstoffen je hond nodig heeft en hoeveel, dit kan bijvoorbeeld in een weekmenu. Misschien wil je wel zekf koken voor jouw hond? Per type voeding kan ik een aantal voorbeelden geven die geschikt zijn voor jouw hond. Op verpakkingen staat vaak dat het compleet is, maar is dat wel zo? Qua gezondheid, kennis en bewustwording valt er nog een hoop eer te behalen. Mijn doelstelling is om de gezondheid van zoveel mogelijk honden te verbeteren! Eenvoudige kortdurende lichamelijke klachten kunnen meegenomen worden in het voedingsplan. Hierbij kan je denken aan jeuk, hotspots, rode huid, bultjes, doffe vacht of bijvoorbeeld oorproblemen die maximaal 2 maanden duren. Naar aanleiding van een vragenlijst die ik je stuur krijg je een voedingsadvies per mail en hebben we maximaal 4 contactmomenten per mail of per telefoon verdeeld over 1 maand.

 

Een Orthomoleculair Voedingsadvies omdat je hond lichamelijke klachten heeft

Het kan ook dat je vragen hebt over de voeding n.a.v. (langdurige) dieper liggende lichamelijke en-of mentale klachten. Denk aan klachten van de organen nieren, blaas, alvleesklier, lever, maag en darmen waardoor pijn, ongemak, ontsteking of allergische reactie zijn ontstaan. Denk ook aan Giardia, terugkerende schimmelinfecties, jeuk, rode huid, slechte ontlasting, misselijkheid en slecht eten. Mentale klachten kunnen zijn: angst, agressie, depressie of cognitieve disfuncties. Bij terugkerende en/of langdurige klachten is het belangrijk om samen te werken met je dierenarts of met een specialist. Meestal worden er eerst onderzoeken gedaan om ziekte, aandoeningen tekorten cast te stellen. De uitslagen van die onderzoeken zijn voor mij van belang om mijn advies goed te kunnen onderbouwen. 

Naar aanleiding van een vragenlijst, medische gegevens en een (telefonisch)consult stel ik een uitgebreid plan van aanpak samen. Het kan zijn dat er in het plan verschillende voeding- en suppletiemomenten zijn opgenomen die elkaar opvolgen. We hebben contact over de voortgang en het aanpassen van de voeding en suppletie afhankelijk van het proces. Het is raadzaam om elke 3 weken contact met elkaar te hebben om te bespreken hoe het gaat en of we het menu kunnen gaan uitbreiden.  We hebben in totaal 4 maanden de tijd en maximaal 10 contactmomenten per mail of telefoon. Een vervolgtraject is mogelijk als de opbouw van het dieet meer tijd nodig heeft. Op dat moment bespreken we hoeveel tijd we nog nodig hebben.

 

Een advies over alleen whole foods en/of supplementen ter ondersteuning

Je bent tevreden over de voeding, maar je wil jouw hond ondersteunen met een of meerdere supplementen of met whole food ingrediënten om klachten te voorkomen of om te ondersteunen bij specifieke klachten. Ik geef je advies over supplementen of voedingsmiddelen die de gezondheid van je hond kunnen stimuleren.

 

Mijn adviezen over voeding en suppletie zijn altijd veilig!

Ik heb de opleiding Orthomoleculair Voedingsdeskundige voor de hond afgerond in 2021.

In opleiding tot Integraal Voedingstherapeut voor hond en kat bij Kelly Cogen, gestart in 2023:  www.natuurgeneeskundeenvoedingbijdieren.com