Over mij

Joke Sauerbreij

Samen met mijn partner, 2 volwassen kinderen en Dalmatische honden wonen we op een boerderij in Linschoten. Ik ben leergierig, gedreven, sportief en ondernemend. Vanzelfsprekend ben ik gek op honden en hou ervan om mijn vrije tijd met mijn honden door te brengen in de vorm van wandelen, canicross, joggen, spelen en knuffelen. Daarnaast vind ik tennissen, skiën en lange tochten fietsen ook erg leuk. Wij (mijn partner en ik) zijn geen “stilzitters”, dat is wel duidelijk.

Tijdens mijn HBO opleiding Personeelswerk en Management heb ik geleerd om adviesgesprekken te voeren, te luisteren en professioneel sociaal vaardig te zijn. Interesse in jouw hond en luisteren naar de eigenaar vind ik belangrijk.

Honda Brava is ontstaan toen mijn partner de kans kreeg om het agrarisch bedrijf van zijn vader over te nemen waardoor wij op de boerderij zijn gaan wonen. Daar hadden we al snel onze eerste Dalmatische hond Tessa. Ik ben altijd al een hondenmens geweest en zag de mogelijkheid om met een kleinschalig pension te beginnen. Ik heb het Honden- en Kattenbesluit gehaald en we zijn in 1995 gestart. De naam “Honda Brava” is ontstaan vanuit de gedachten dat mensen naar de Costa Brava op vakantie gingen (in die tijd). De honden mochten dan bij Honda Brava vakantieplezier beleven! Het pension is geleidelijk overgegaan in een dagopvang voor honden.

Daarna heb ik mijn Vakbekwaamheidsdiploma voor de vachtverzorging gehaald. In 2000 ben ik mijn eigen trimsalon gestart. Door mijn werk met honden ging ik mij steeds meer verdiepen in het gedrag van honden. Interpreteren wij dat gedrag wel goed? Waarom luistert de hond naar mij wel goed maar luistert hij niet naar zijn eigenaar? Waarom reageert die hond agressief naar de andere hond terwijl hij toch heel vrolijk en blij lijkt? Hoe kunnen we de hond beter begrijpen?

Om beter inzicht te krijgen in het hondengedrag en de mens achter de hond ben ik in 2008 gestart met de opleiding Gedragstherapie voor honden bij Dogvision. Een opleiding op HBO niveau en gebaseerd op wetenschappelijke kennis, gedoceerd door biologen met praktijkervaring als hondeninstructeur en gedragstherapeut. In deze opleiding tot Gedragstherapeut zit ook het praktijkgedeelte tot Kynologisch Instructeur wat door O&O (Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en -opleiding) wordt gegeven.

Nooit uitgeleerd! In 2019 heb ik de opleiding tot Activiteitencoach voor de hond afgerond. Inmiddels heb ik ook de opleiding Gedragstherapeut voor konijnen in de pocket.

De laatste opleiding die ik heb gevolgd is Orthomoleculair voedingsdeskundige voor de hond. Voeding en kennis over voeding is belangrijk om mentaal en fysiek over de gezondheid van de hond te adviseren. De kennis gaat in op wat een hond nodig heeft, stresssysteem en hoe kan je die beïnvloeden, voedingssystemen in het lichaam, welke stoffen hebben elkaar nodig of werken elkaar tegen, wat kunnen we tegen verouderingsprocessen doen, de darmgezondheid en nog veel meer.

Elk jaar volg ik seminars en lees ik boeken betreft mijn vakgebied “hond”.

Mijn visie is dat problemen het beste behandeld kunnen worden vanuit verschillende invalshoeken (gedragsmatig, lichamelijk en geestelijk). Allerlei processen in het lichaam, maar ook prikkels en gebeurtenissen van buitenaf hebben invloed op hoe de hond (of het konijn) zich voelt. Dit betekent dat ik naar verschillende aspecten kijk om te zorgen dat het dier weer lekker in zijn vel gaat zitten. Denk hierbij aan gedrag, wat doet de eigenaar, in welke omgeving vindt het gedrag plaats, hoe is het ontstaan en ontwikkelt. Welke invloed kan de voeding, pijn of ongemak hebben op het welzijn, de gezondheid en het gedrag van de hond? In het geval van pijn of lichamelijk letsel zal ik je naar een specialist verwijzen.