Dalmatische hond

2023:

Voorlopig hebben wij geen  nestje Dalmatische honden! 

 

Mijn eigen honden van verleden naar het heden:

Tessa is niet onze enige hond gebleven. Na Tessa onze lachende bruin gevlekte Dalmatische hond, hebben we Isis (Namara’s Sense and Sensibility) gekocht, een zwart gevlekte teef. Tessa heeft 1 nestje pups gehad en met Isis hebben we 3 nesten gefokt. Dit volgens de richtlijnen van de Nederlandse club voor Dalmatische Honden, onder de kennelnaam of Dalmatey’s Spot ingeschreven bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Van Isis hebben we een pup gehouden, Allstars Azizi of Dalmatey´s Spot. Van dezelfde leeftijd als Allstars hebben we een reu gekocht uit Zweden: Farliga F´s Fils Filou. Allstars heeft 2 nestjes gehad. Inmiddels zijn alle vier naar de “eeuwige jachtvelden” op respectabele leeftijden van Tessa 15 en Isis 12 jaar en Allstars (januari 2014) en Filou (september 2014), beiden op de leeftijd van 13,5 jaar

Eén van de pups van Allstars is naar Canada verhuisd, Star genaamd (Femme Fatale of Dalmatey’s Spot). Een mooi teefje met een ontzettend lief karakter. Star heeft mooie titels behaald in Canada, de eigenaar heeft ook behendigheid met haar gedaan. Van het 2e nest van Star wilden we graag een pup en we zijn met het gezin afgereisd naar Canada om de pup op te halen en met haar rond te reizen door Canada. Deze Dalmatische hond noemen we Djuna. Wij zijn heel blij met Djuna, een lief, vrolijk, leergierig en zachtaardige hond.

Djuna was wel erg alleen na het overlijden van Allstarts en Filou. Na veel wikken en wegen hebben we met Djuna een nestje gefokt om zelf een pup te kunnen houden van haar. En dat is Lola geworden. Een vrolijke, vol energie, zeer goed trainbaar en druk bevlekte Dalmatische hond. Inmiddels heeft Lola een nestje gekregen en is ons gezin uitgebreid met nog een stippel: Mila.

1 Oktober 2019 zijn de pups geboren van Guess Guerlain of Dalmatey’s Spot: Lola en Nederlands Kampioen Handsome Friends Brazilian Battle: Joy. : 7 teven en 3 reuen.

Lola en Joy voldoen aan de eisen zoals gesteld door de Nederlandse Club voor Dalmatische honden. Een aantal van die eisen zijn: beide ouderdieren hebben een stamboom, zijn getest op HD, zijn beiderzijds horend en hebben shows gelopen om het uiterlijk te beoordelen.

Djuna is 30 augustus 2022 op 11 jarige leeftijd overleden.\

 

Lola is ook geröntgend op ED. Beide honden hebben een compleet gebit en zijn zwart bevlekt.

Mijn visie:

Ik ben een voorstander van genetische spreiding. Als je fokt met honden binnen een bepaald ras, dan beperk je je tot bepaalde genen om het ras te behouden. Als fokker kan ik zoeken naar spreiding binnen de genenpool door zo min mogelijk dezelfde voorouders terug te laten komen in de lijnen. Door de spreiding van genen wil ik zo goed als mogelijk lichamelijke en erfelijke afwijkingen proberen te voorkomen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat beide ouderdieren gezond zijn, geen afwijkingen hebben en een goed karakter hebben.

Lola heeft een vader met een Russische/Scandinavische achtergrond en een moeder met een Canadees/Nederlandse achtergrond. Achter de Nederlandse lijn zitten ook Scandinavische en Engelse lijnen. Lola is door mij gefokt, haar grootmoeder Femme Fatale of Dalmatey’s Spot en overgrootmoeder Allstars Azizi of Dalmatey’s Spot zijn ook door mij gefokt.

Als gedragstherapeut voor honden vind ik het karakter van de hond net zo belangrijk als de lichamelijke gezondheid. Een Dalmatische hond hoort vriendelijk, sociaal en vrolijk te zijn. Een Dalmatische hond heeft een grote behoefte aan sociaal contact, actie en aan beweging. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen. Het is een hond met een gevoelige aard, zeer gesteld op zijn eigen mensen en is waaks door aan te slaan bij het vermoeden van onraad. Ze kunnen over het algemeen goed met kinderen overweg. Deze honden dienen met een zachte hand opgevoed te worden. De Dalmatische hond valt onder de lopende honden, jachtinstinct kan aanwezig zijn.

Lola is een zachtaardige, aanhankelijke en altijd goed gemutste teef. Ze is heel trainbaar, ze luistert goed en let altijd op mij. Onze band, haar vertrouwen in mij en het samen actief en inactief zijn, is haar grootste goed. Samen zijn we actief in de vorm van wandelen, spelen, stoeien, hardlopen en inactief: bank hangen, onder mijn bureau slapen als ik daar aan het werk ben, knuffelen en kroelen. Lola is een blij ei, vooral als ze je even niet heeft gezien. Haar hele lichaam kronkelt en kwispelt en ze heeft hele verhalen in de vorm van allerlei geluidjes. Haar moeder Djuna is haar beste hondenmaatje. Djuna is een stabiele zachtaardige teef. Ze wonen beiden bij ons, Lola is bij ons thuis geboren uit een nest van 10, ze heeft 8 broers en 1 zus.

Joy heeft een Amerikaanse vader met een, voor in Nederland, nieuwe genetische achtergrond. Joy is een lieve, sociale, vrolijke, actieve en enorm enthousiaste hond. Het is een clown die eerst doet en dan denkt. Hij wandelt, speelt en rent graag. Hij ravot heerlijk met honden die hij in het bos tegenkomt, maar kan zich ook prima vermaken met bijvoorbeeld een gevonden pol gras. Joy vertoont mooi sociaal gedrag naar andere honden. Tijdens spel en uitnodiging tot spel is Joy respectvol naar de andere honden. Hij kijkt graag met “zijn zusjes” tv en als hij de kans krijgt kruipt hij stiekem op de bank. Hij zit vaak heerlijk achter zijn vrouwtje op de stoel aan de tafel en houdt goed in de gaten of er misschien wat te eten op de grond valt.

Joy is qua uiterlijk een hond die een goede match met Lola kan zijn. Hij heeft een mooie maat, niet te groot. Mooi opperarm, mooie hoekingen, mooie rechte rug, goede staartaanzet en mooie bevlekking.

Door genetische spreiding fok ik niet op een eenduidig type (fenotype) vanwege bovengenoemde redenen. Voor mij geldt dat het “complete plaatje” moet kloppen: karakter van de ouderdieren, uiterlijk, genetische spreiding binnen de combinatie en gezonde lijnen.

De Dalmatische hond is een nieuwsgierige hond, die graag nieuwe dingen leert. Ze zijn makkelijk te motiveren met voer en gebruik van stem. Een speeltje, spel of activiteit kan ook ingezet worden als beloning. Uitlokken en herhaling is nodig bij de consequente opvoeding en het leerproces. De Dalmatische hond kan slecht tegen druk en te hoge eisen stellen. Een combinatie van consequent zijn, geduldig, samen actief zijn en veel belonen werkt het beste.

Leefomgeving:

Een Dalmatische hond is een actieve hond, die meer dan gemiddeld beweging en uitdaging nodig heeft. Een volwassen Dalmatische hond zit over het algemeen goed in zijn vel als hij met regelmaat los kan lopen, naast de fiets of step mag draven, mee mag met joggen, kan spelen met soortgenoten, in huis gehouden wordt en aandacht krijgt van de mensen uit het gezin.

Ontwikkeling van de pups:

De eerste paar dagen in het nest komt er alleen informatie bij de pups binnen via geur- en gevoelsprikkels. De geur van de melkpakketten, van de moeder, van de andere pups en van de fokker. Die eerste geuren worden vertrouwd geuren. Gevoel heeft voornamelijk te maken met de omgevingstemperatuur, maar ook met de rust die de teef uitstraalt (veiligheid en warmte). Hierdoor kunnen de pups zich optimaal fysiek ontwikkelen.

Uit onderzoek is gebleken dat vanaf dag 3 het belangrijk is om de pups dagelijks even vast te houden en ze te prikkelen door aanrakingen en houdingen. Hierdoor blijken de pups op latere leeftijd stressbestendiger te zijn en makkelijker te kunnen leren. De korte prikkelmomenten stimuleren de vorming van neurologische verbindingen in de hersenen. Hoe meer neurologische verbindingen, hoe uitgebreider het neurologische netwerk. Dit netwerk vormt de pup in de loop der tijd, het is een groeiproces. De fokker kan al in een vroeg stadium beginnen met de ontwikkeling en vorming van dit netwerk. Tussen de 9 en 11 dagen gaan de ogen open en tussen de 13 en 17 dagen gaan de oortjes open. Door deze twee nieuwe zintuigen komt meer informatie binnen die weer nieuwe neurologische verbindingen leggen.

Tussen de 3 en 16 dagen, de fase van snelle groei ga ik de pups met speciale oefeningen stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat de prestaties van de pups op latere leeftijd doen toenemen. De pups leren beter omgaan met stress, hun probleemoplossend vermogen wordt groter en ze worden fysiek gezonder. De pups laten een betere prestatie zien van hart- en bloedvaten, hebben een sterker immuunsysteem en een beter functioneren van de bijnieren. Deze oefeningen staan los van de gewone omgang met de pups. Naast deze oefeningen wordt er natuurlijk geknuffeld met de pups en wordt er een begin gemaakt met het socialiseren.

Socialiseren is meer dan alleen kennis maken met de huiselijke omgeving, met bezoek (van kinderen), door een tunneltje gaan en bij de dierenarts op bezoek. De eerste socialisatiefase start zo ongeveer bij de leeftijd van ongeveer 3 weken.

Om te zorgen voor een goede match met de nieuwe eigenaren zal ik een gedragsprofiel per pup maken. Een Dalmatische hond heeft een aantal eigenschappen die bij het ras horen. Natuurlijk heeft elke pup een eigen karakter. In het profiel beschrijf ik het temperament, zelfstandigheid, de mate van samenwerking, zelfbeheersing, de prikkelverwerking en de copingstyle. Ik zal ook aangeven welke kwaliteiten er per pup op de leeftijd van 7 weken uitspringen. Alhoewel dit geen vast gegeven blijft en nog onderhevig is aan geestelijke en fysieke ontwikkelingen, ervaringen en socialisatie.

Voor mij is het belangrijk dat de nieuwe puppy eigenaren een actief leven hebben waar een Dalmatische hond bij past. Je hebt geen verplichting tot showen, fokken, castratie of iets dergelijks. Ik kan advies geven over de opvoeding, ontwikkeling en daarbij passende activiteiten. Het is belangrijk dat zowel de hond als de eigenaar plezier beleefd aan de activiteiten die ze samendoen.

Lola heeft totaal 12 pups gekregen, 2 zijn doodgeboren. Bij een reutje met een kopvlekje heeft het te lang geduurd waarschijnlijk. Hij zat nog mooi in het vlies en zag er gezond en volgroeid uit. Het andere pupje was een teefje, ook volmaakt gegroeid. Waarschijnlijk is het vlies een dag te vroeg gescheurd door een rare bokkesprong van Lola. Hierdoor kan het zijn dat de bevalling eerder op gang is gekomen. Lola zat zo vol!

We hebben 7 teefjes en 3 reutjes. 3 Teefjes hebben een kopvlekje (zwarte plaat op het oor) en 1 daarvan heeft ook een monocle (zwarte plaat om het oog). Alle pups zijn zwart bevlekt.

Alle pups zijn beiderzijds horend. Verder zijn het hele sociale, vrolijke en lieve honden geworden. Mede dankzij de geweldige eigenaren natuurlijk ;-).

Wat zijn we blij met deze pups! We hebben 1 pup gehouden: Mila!

29 Augustus 2021 heeft Lola nog een nest van 10 pups gekregen.

Met pijn in ons hart hebben we 30-08-2022 afscheid moeten nemen van Djuna, mijn vriendinnetje.